S jednorázovými plastovými brčky, už si v Česku neškrtnete...

Kdo by neznal plastové příbory, talíře a samozřejmě především brčka. Většina z nás s nimi strávila nejednu dovolenou v divočině nebo letní festival. Časy se ale mění. Evropská unie stále důrazněji dbá na udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí. A Česká republika chce jít příkladem. Aktuálně novou normu o zákazu výroby a prodeje těchto produktů schválila Sněmovna – a na řadě je Senát.

 

Nápojová brčka, míchátka, talířky a další sortiment jsou v rámci ochrany životního prostředí dlouhodobě velkým problémem. Stejně tak tolik populární plastové krabičky na jídlo z expandovaného polyesteru. Tuzemské Ministerstvo životního prostředí chce jejich souhrnnou spotřebu snížit ročně o více než 1,7 miliardy kusů. To je opravdu extrémní číslo, no ne?!

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky, mezi něž patří také nápojová míchátka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků, nápojové kelímky a krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu. Podle ministerstva životního prostředí by se tak měla ročně snížit jejich spotřeba o zhruba 1,77 miliardy kusů.

„Díky zákonu se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme uspořit ročně miliony kusů plastových výrobků,“ doplnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Plastové nápojové lahve ponovu budou muset být nejpozději do roku 2025 vyrobeny pouze z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 tento percentil bude až z 30 %. Nádoby do objemu tří litrů s víčky z plastu budou muset mít tyto uzávěry připevněny k výrobku.

Zpětně má později být odebráno v roce 2025 celkem 77 % hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 %.

 

Ministerstvo uvedlo, že v poslední dotační výzvě poskytlo 60 milionů korun na podporu přechodu na alternativy k jednorázovým plastovým výrobkům. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí na období 2021 až 2027 půjde na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

 

Poslanci snížili na polovinu pokuty, které by výrobcům hrozily za porušení zákona. Maximální pokutu ve výši deseti milionů korun snížili na pět milionů.